Omlety Misie
Misie obudziły się z zimowego snu i pokazały się w formie słodziutkich omletów. Mięciutkie, puszyste, delikatnie słodziutkie. Najlepiej smakują podane z konfiturami Eterno. Dla małych i dużych Łasuchów.
Ilość: ok. 24 sztuki
Czas przyrządzenia: 5 minut + 12 minut pieczenie
Trudność: łatwe
Składniki:
- 4 jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki sody
- 150ml śmietany lub maślanki
- dodatki: syrop Limonka z miętą, Powidła Sliwkowe albo inne ulubione syropy i konfitury Eterno
- masło klarowane do smażenia
Przyrządzanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, smaż na patelni (ja
użyłam specjalnej z wzorem miśka) delikatnie posmarowanej masłem klarowanym.
Smaż do zarumienienia. Ciężko jest przerzucić omlety na drugą stronę, dlatego zdradzę Ci genialny sposób: użyj drugiej patelni, na którą przerzucisz omlety usmażone z jednej strony. Na miśkową patelnię wlej w tym czasie kolejną porcję ciasta. Podawaj polane syropem lub posmarowane powidłami Eterno.
Omlety Misie fajnie smakują podane w towarzystwie herbaty z cytrynkami z rumem i cynamonem ETERNO lub kawy z syropem cynamonowym ETERNO.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.