Omlety Misie

Misie obudziły się z zimowego snu i pokazały się w formie słodziutkich omletów. Mięciutkie, puszyste, delikatnie słodziutkie. Najlepiej smakują podane z konfiturami Eterno. Dla małych i dużych Łasuchów. 


Ilość: ok. 24 sztuki

Czas przyrządzenia: 5 minut + 12 minut pieczenie

Trudność: łatwe





Składniki: 

  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki cukru 
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • 150ml śmietany lub maślanki 
  • dodatki: syrop Limonka z miętą, Powidła Sliwkowe albo inne ulubione syropy i konfitury Eterno
  • masło klarowane do smażenia


Przyrządzanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, smaż na patelni (ja użyłam specjalnej z wzorem miśka) delikatnie posmarowanej masłem klarowanym. Smaż do zarumienienia. Ciężko jest przerzucić omlety na drugą stronę, dlatego zdradzę Ci genialny sposób: użyj drugiej patelni, na którą przerzucisz omlety usmażone z jednej  strony. Na miśkową patelnię wlej w tym czasie kolejną porcję ciasta. Podawaj polane syropem lub posmarowane powidłami Eterno. 




Omlety Misie fajnie smakują podane w towarzystwie herbaty z cytrynkami z rumem i cynamonem ETERNO lub kawy z syropem cynamonowym ETERNO



Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.