Gruszki w czerwonym winie z wiśniami z rumem ETERNO


Składniki:
Duża, twarda gruszka
Słoik Wiśni z Rumem ETERNO
Słoik Mango z Wanilią ETERNO
Czerwone, półwytrawne wino
Przyprawy: goździki, 150g cukru
Lody waniliowe
Przyrządzanie:
Przelać wino do garnka, wsypać cukier, dodać goździki, podgrzać lekko wino. Gdy rozpuści się cukier włożyć obraną – całą gruszkę. Gotujemy na małym ogniu do miękkość, około 25 minut. Nie dopuścić do rozgotowania owocu.
Wyjąć gruszkę z garnka, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne, ułożyć na talerzu. Na wydrążoną gruszkę użyjemy składnika który nada wyjątkowego charakteru tej potrawie czyli polejemy Wiśniami z Syropem ETERNO.
Gruszkę można również przeciąć pionowo, wydrążyć. Ułożyć np. Mango z Wanilią ETERNO, polać syropem i przykryć czapeczką z końcówki gruszki.

 
Do tego pysznego deseru można zastosować inne przetwory ETERNO, np.: mango z żurawiną , mango z wanilią , żurawinę z pigwą, pigwę w syropie, ananasa z wanilią, papaję z kwiatem czarnego bzu.

Można dowolnie modyfikować ten przepis: oprócz innych przetworów owocowych ETERNO, możecie dodać na wierzch bitą śmietanę lub lody, najlepiej waniliowe. Wszystko zależy od Waszej fantazji kulinarnej.
Polecam ten przepis wszystkim, jest naprawdę wyśmienity i bardzo prosty w przyrządzeniu!

Aha, nie wylewajcie wina  !!! - można je podać jako grzańca - jest wyśmienite, z lekkim posmakiem gruszki i goździków. Aż żal by było nie wypić.


Polecam i smacznego ;)

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.