Muffinki z jagodami - baaardzo proste

Z serii: owoce sezonowe! Póki jest wysyp owoców trzeba korzystać. Dla mnie ten czas to raj na ziemi! Uwielbiam wszystkie owoce i surowe i w wypiekach i przetwory z nich!

Czas: 

przyrządzanie: około 0,5 godziny
pieczenie: 20 minut

Trudność:

Bardzo łatwe - dziecinnie proste! (ten dopisek kazała mi zrobić córka). Nawet nie wymaga żadnego sprzętu!!!

Ilość:

12 porcji

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • jajko
  • szklanka jagód
  • brązowy cukier do posypania

Napój: woda z syropem Wiśnia z pigwą 

Przyrządzanie:

Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Oddzielnie wymieszać olej, mleko i jajko. Mokre składniki wlać do suchych i niedbale wymieszać widelcem. Dodać jagody i ponownie wymieszać.

W formę do muffinek włożyć  papilotki, napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Każdą posypać niewielką ilością cukru brązowego.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.C. Piec około 20 minut.



UWAGA:

Do takich babeczek podaj zdrowy napój: wodę mineralną z syropem owocowym. Ja dodałam lekko kwaskowy smak: Wiśnia z pigwą, ale wybór należy do Ciebie, a jest w czym wybierać: tutaj!




Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.