Omlety z wiśniami w syropie
Wspaniały deser, smaczny i słodziutki. Idealny na śniadanie, podwieczorek, albo jako przekąska, kiedy masz ochotę na coś pysznego. Często go przygotowuję, wybieram różne dodatki, a dzisiaj wybrałam wiśnie w syropie. Są pyszne, jędrne, soczyste, więc dzięki nim taka prosta potrawa staje się wykwintna.
Podawać najlepiej póki są ciepłe z ulubionymi dodatkami, a najlepiej z wiśniami w syropie!
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- łyżka cukru
- klarowane masło - do smażenia
- wiśnie w syropie Eterno - do polania
Przyrządzanie:
ubić pianę z białek. Żółtka wymieszać z mąką i cukrem na gładką masę, delikatnie połączyć z ubitą pianą. Rozgrzać patelnię, dodać masło, żeby się rozpuściło i zmniejszyć temperaturę palnika (tak, żeby nie było na ful, żeby masło klarowane się nie przypaliło a omlety powoli i równomiernie się smażyły). Nakładać łyżką ciasto na patelnię, wyrównać, żeby powstały równe, okrągłe omleciki. Smażyć z dwóch stron, powoli, aż się zarumienią.Podawać najlepiej póki są ciepłe z ulubionymi dodatkami, a najlepiej z wiśniami w syropie!
Smacznego!
ps. oczywiście omlety koniecznie podaj z dobrą herbatą z dodatkiem cytrynek ETERNO
Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń