Muffinki z jagodami - baaardzo proste
Z serii: owoce sezonowe! Póki jest wysyp owoców trzeba korzystać. Dla mnie ten czas to raj na ziemi! Uwielbiam wszystkie owoce i surowe i w wypiekach i przetwory z nich!
pieczenie: 20 minut
W formę do muffinek włożyć papilotki, napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Każdą posypać niewielką ilością cukru brązowego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.C. Piec około 20 minut.
Czas:
przyrządzanie: około 0,5 godzinypieczenie: 20 minut
Trudność:
Bardzo łatwe - dziecinnie proste! (ten dopisek kazała mi zrobić córka). Nawet nie wymaga żadnego sprzętu!!!Ilość:
12 porcjiSkładniki:
- 30 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- jajko
- szklanka jagód
- brązowy cukier do posypania
Napój: woda z syropem Wiśnia z pigwą
Przyrządzanie:
Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Oddzielnie wymieszać olej, mleko i jajko. Mokre składniki wlać do suchych i niedbale wymieszać widelcem. Dodać jagody i ponownie wymieszać.W formę do muffinek włożyć papilotki, napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Każdą posypać niewielką ilością cukru brązowego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.C. Piec około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.