Babeczki Oreo z kremem Oreo

Najsmaczniejsze babeczki przyrządza Cupcake Jemma. Ten przepis znajdziesz tutaj: Cupcake Jemma! Uwielbiam jej kanał, a wszystkie przepisy zawsze wychodzą. Nie dość, że wyglądają jak dzieła sztuki to zwalają z nóg smakiem. Czasami trzeba się natrudzić, żeby znaleźć składniki, ale warto, bo zawsze zostają i można wykorzystać je w coraz to nowych przepisach.  

Babeczki są bardzo słodkie, dlatego zawsze podaję je z herbatą z dodatkiem cytrynek ETERNO, a do tego przepisu dodałam Cytrynki z Miętą. Idealnie orzeźwiają, dobrze działają na brzuszek i przełamują słodycz kremu. Taka herbata i takie babeczki = smak doskonały!

Ilość: 12 babeczek 

Czas przyrządzania: 40 minut 

Trudność: średnie

Składniki:

Ciasto na babeczki

  • 85g przesiana mąka
  • 25g napój słodowy w proszku (takich jak Horlicks , ale ja użyłam kawy INKA, bo nie mogłam na biegu znaleźć tego składnika)
  • 15g kakao w proszku
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125g cukru pudru
  • 135g masła, miękkie
  • 2 duże jaja z wolnego wybiegu
  • 1 i 1/2 łyżki mleka 3,2%
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (waniliowy ekstrakt kupisz w Piotrze i Pawle)
  • 2 i 1/2 paczki ciasteczek Oreo (duże opakowanie - 10 sztuk)


 

 

 

Krem Oreo

  • 200g masła, miękkie
  • 450g cukru pudru, przesiany
  • 3 łyżki mleka 3,2%
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 paczki ciastek Oreo, pokruszone!

Przyrządzanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 st.C

Przesiać wszystkie suche składniki. Wymieszać.
Dodać bardzo miękkie masło. Dodać 2 naprawdę duże jajka. Zmiksować. Mieszać około 60 sekund na wysokich obrotach.
Zmniejszyć obroty, dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszać przez kolejne 30 sekund.

Naszykować 12 papilotek, wsadzić je do foremek. Na dno dodać po całym, jednym ciasteczku Oreo.
Wyłożyć masę na wysokość 3/4 foremki. Nie trzeba wyrównywać ciasta.


Wstawić do nagrzanego piekarnika na 22 minut.  Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.


Krem:

Wrzucamy miękkie masło i mieszamy dobre 5 minut, aż będzie naprawdę puszyste. Dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy zimne mleko. Dolewamy waniliowy ekstrakt. Na chwilę zwiększamy obroty i po całkowitym mieszaniu wyłączamy mikser.
Delikatnie dodajemy rozgniecione ciasteczka Oreo. Dokładnie mieszamy i krem już gotowy!

Nakładamy krem do rękawa cukierniczego (z ozdobną nasadką) i wyciskamy na wystudzone babeczki. Jeśli chcecie ozdobić muffinki dodajcie po ciastku na wierzch kremu. Ja do tego celu specjalnie kupiłam mini Oreo (niestety w Hiszpanii, a w Polsce jeszcze nie spotkałam) i na każdą babkę dodałam po 3 ciasteczka. Ty możesz dodać jedno duże (jeszcze taka mała podpowiedź, żeby było bardziej miękkie na chwilę zanurz je w mleku, a jak wolisz chrupiące to układaj ciastka prosto z opakowania).

Polecam, niebo w gębie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie zapomnij w między czasie przygotować herbaty, dodaj cytrynki z miętą i delektuj się smakiem.

Na zdjęciu poniżej widać różnicę pomiędzy dużym Oreo (po lewej stronie z tyłu) a mini ciasteczkami (na pozostałych babeczkach).
 Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.