Babeczki Oreo z kremem Oreo
Najsmaczniejsze babeczki przyrządza Cupcake Jemma. Ten przepis znajdziesz tutaj: Cupcake Jemma! Uwielbiam jej kanał, a wszystkie przepisy zawsze wychodzą. Nie dość, że wyglądają jak dzieła sztuki to zwalają z nóg smakiem. Czasami trzeba się natrudzić, żeby znaleźć składniki, ale warto, bo zawsze zostają i można wykorzystać je w coraz to nowych przepisach.
Babeczki są bardzo słodkie, dlatego zawsze podaję je z herbatą z dodatkiem cytrynek ETERNO, a do tego przepisu dodałam Cytrynki z Miętą. Idealnie orzeźwiają, dobrze działają na brzuszek i przełamują słodycz kremu. Taka herbata i takie babeczki = smak doskonały!
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 st.C
Przesiać wszystkie suche składniki. Wymieszać.
Dodać bardzo miękkie masło. Dodać 2 naprawdę duże jajka. Zmiksować. Mieszać około 60 sekund na wysokich obrotach.
Zmniejszyć obroty, dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszać przez kolejne 30 sekund.
Naszykować 12 papilotek, wsadzić je do foremek. Na dno dodać po całym, jednym ciasteczku Oreo.
Wyłożyć masę na wysokość 3/4 foremki. Nie trzeba wyrównywać ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 22 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Delikatnie dodajemy rozgniecione ciasteczka Oreo. Dokładnie mieszamy i krem już gotowy!
Nakładamy krem do rękawa cukierniczego (z ozdobną nasadką) i wyciskamy na wystudzone babeczki. Jeśli chcecie ozdobić muffinki dodajcie po ciastku na wierzch kremu. Ja do tego celu specjalnie kupiłam mini Oreo (niestety w Hiszpanii, a w Polsce jeszcze nie spotkałam) i na każdą babkę dodałam po 3 ciasteczka. Ty możesz dodać jedno duże (jeszcze taka mała podpowiedź, żeby było bardziej miękkie na chwilę zanurz je w mleku, a jak wolisz chrupiące to układaj ciastka prosto z opakowania).
Polecam, niebo w gębie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie zapomnij w między czasie przygotować herbaty, dodaj cytrynki z miętą i delektuj się smakiem.
Na zdjęciu poniżej widać różnicę pomiędzy dużym Oreo (po lewej stronie z tyłu) a mini ciasteczkami (na pozostałych babeczkach).
Babeczki są bardzo słodkie, dlatego zawsze podaję je z herbatą z dodatkiem cytrynek ETERNO, a do tego przepisu dodałam Cytrynki z Miętą. Idealnie orzeźwiają, dobrze działają na brzuszek i przełamują słodycz kremu. Taka herbata i takie babeczki = smak doskonały!
Ilość: 12 babeczek
Czas przyrządzania: 40 minut
Trudność: średnie
Składniki:
Ciasto na babeczki
- 85g przesiana mąka
- 25g napój słodowy w proszku (takich jak Horlicks , ale ja użyłam kawy INKA, bo nie mogłam na biegu znaleźć tego składnika)
- 15g kakao w proszku
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125g cukru pudru
- 135g masła, miękkie
- 2 duże jaja z wolnego wybiegu
- 1 i 1/2 łyżki mleka 3,2%
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (waniliowy ekstrakt kupisz w Piotrze i Pawle)
- 2 i 1/2 paczki ciasteczek Oreo (duże opakowanie - 10 sztuk)
Krem Oreo
- 200g masła, miękkie
- 450g cukru pudru, przesiany
- 3 łyżki mleka 3,2%
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 paczki ciastek Oreo, pokruszone!
Przyrządzanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 st.C
Przesiać wszystkie suche składniki. Wymieszać.
Dodać bardzo miękkie masło. Dodać 2 naprawdę duże jajka. Zmiksować. Mieszać około 60 sekund na wysokich obrotach.
Zmniejszyć obroty, dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszać przez kolejne 30 sekund.
Naszykować 12 papilotek, wsadzić je do foremek. Na dno dodać po całym, jednym ciasteczku Oreo.
Wyłożyć masę na wysokość 3/4 foremki. Nie trzeba wyrównywać ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 22 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Krem:
Wrzucamy miękkie masło i mieszamy dobre 5 minut, aż będzie naprawdę puszyste. Dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy zimne mleko. Dolewamy waniliowy ekstrakt. Na chwilę zwiększamy obroty i po całkowitym mieszaniu wyłączamy mikser.Delikatnie dodajemy rozgniecione ciasteczka Oreo. Dokładnie mieszamy i krem już gotowy!
Nakładamy krem do rękawa cukierniczego (z ozdobną nasadką) i wyciskamy na wystudzone babeczki. Jeśli chcecie ozdobić muffinki dodajcie po ciastku na wierzch kremu. Ja do tego celu specjalnie kupiłam mini Oreo (niestety w Hiszpanii, a w Polsce jeszcze nie spotkałam) i na każdą babkę dodałam po 3 ciasteczka. Ty możesz dodać jedno duże (jeszcze taka mała podpowiedź, żeby było bardziej miękkie na chwilę zanurz je w mleku, a jak wolisz chrupiące to układaj ciastka prosto z opakowania).
Polecam, niebo w gębie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie zapomnij w między czasie przygotować herbaty, dodaj cytrynki z miętą i delektuj się smakiem.
Na zdjęciu poniżej widać różnicę pomiędzy dużym Oreo (po lewej stronie z tyłu) a mini ciasteczkami (na pozostałych babeczkach).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.