Salsa paprykowa - ostro - słodki sos do szybkich dań


Co dzisiaj na obiad?
Znacie to pytanie? Pewnie dosyć często zaprząta Wam głowę. To dzisiaj podrzucę parę, szybkich pomysłów.
Ostatni wpis był o nowym smaku ETERNO - Salsie Paprykowej. Jest to bardzo smaczny sos, który możesz podawać na zimno ale i z powodzeniem użyć do przyrządzania gorących dań. W poprzednim wpisie pokazałam jak fajnie można wykorzystać go do pizzy.

Zebrałam parę pomysłów, które mogą być pomocne w przyrządzaniu szybkich dań obiadowych. Głównie chodzi o to, że do każdego podstawowego składnika możesz dodać sos paprykowy i od razu danie nabiera smaku i charakteru.
Pulpety
Przygotuj pulpety czy klopsiki, np. wieprzowo - wołowe. Na koniec duszenia, do sosu dodaj słoiczek Salsy Paprykowej. Podawaj z kaszą czy ziemniakami i surówką, np. ze świeżo startej marchwi.
Lazania
Do przygotowania tradycyjnej lazanii, zamiast sosu pomidorowego użyj Salsy Paprykowej. Sos idealnie pasuje do mielonego mięsa, nadaje ostrości i dobrze znane danie nabiera zupełnie innego charakteru.

Makarony
Tutaj to już wszystko zależy od Twojej fantazji. Możesz użyć rurek, spaghetti, kokardek czy świderek.
Możesz również  użyć różnych dodatków: kurczaka, łososia, kukurydzy, grzybów, cebuli, na co tylko masz ochotę. A jak nic Ci się nie chce to po prostu połącz gorący makaron z Salsą Paprykową, posyp startym serem, a to wystarczy, żeby cieszyć się smakiem.

Ryba
Upieczoną czy usmażoną rybę polej Salsą Paprykową. Powstanie pyszny sos, który urozmaici smak ryby. Możesz również dodać parę łyżek Salsy do sosu do ryby po grecku. W połączeniu z warzywami, sos nabierze fajnego paprykowego posmaku. Tym smakiem zaskoczysz gości, może będziesz przygotowywać taką rybę na święta. Nie zapomnij wypróbować tego pomysłu.
Udka kurczaka
Do upieczonych udek dodaj Salsy Paprykowej, możesz już polać mięso w trakcie pieczenia, żeby smak przeszedł całe danie, a przy okazji mięso nie będzie przesuszone.
Tak samo możesz przyrządzić każde inne mięso, np. karkówkę czy żeberka.

Podzielcie się swoimi pomysłami. Uruchamianie fantazji kulinarnej to sama przyjemność  a przy okazji  zaskakiwanie, nie tylko bliskich, ale i samego siebie nowymi smakami.

A ja ostatnio przyrządziłam zapiekankę ryżową, przepis już wkrótce wrzucę na bloga. Była przepyszna.

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.