Omlet z bitą śmietaną i pomarańczami w syropie ETERNO
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki mąki
szczypta soli
masa:
biały ser
śmietana
cukier
bita śmietana
truskawki do ozdoby
masło do smażenia
Pomarańcze w syropie ETERNO - 1 słoik
Przyrządzanie:
Rozdzielić białko od żółtka. Z białek ubić pianę. Żółtka rozmieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Na koniec: do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową, wtedy ciasto nie przywiera i dodajemy mniej tłuszczu), rozpuścić minimalną ilość masła, wylać ciasto. Smażyć z dwóch stron, aż omlet się zarumieni.
Po usmażeniu, zdjąć omlet z patelni, na brzegu ułożyć odcedzone plastry pomarańczy. Przygotować masę serową: rozmieszać biały ser ze śmietaną, dodać cukru do smaku. Wyłożyć masę serową na 1 połowę omleta. Złożyć drugą połówkę, polać wierzch bitą śmietaną, ozdobić truskawkami.
SMACZNEGO!
jeszcze nie miałam okazji jeść omletu:) Twój smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki, obie formy prawidłowe. Polecam spróbować, omlet który jest na zdjęciu został zrobiony bez ubijania piany (prostsza wersja), ale jak doda się piany to jest przepysznie puszysty.
OdpowiedzUsuń