Clafoutis z jeżynami i hibiskusem

Letnie spotkania z przyjaciółmi w ogrodzie stają się pretekstem do wymyślania nowych dań lub do urozmaicania starych przepisów. W weekend delektowaliśmy się Clafoutis z jeżynami - przepyszne, lekkie, trochę budyniowe ciasto. Nabrało jeszcze lepszego charakteru polane syropem owocowym z hibiskusem. Znika w sekundę!

Zasmakowaliśmy w tym deserze. Wyśmienite jest to, że można przepis dowolnie modyfikować, to jest to co uwielbiam, przepis zapada w pamięć a od dodatków zależy efekt finalny. A ile mamy przy tym zabawy, analizujemy różne wariacje i wybieramy, porównujemy najlepsze wydania!

Składniki:


500g świeżych jeżyn
100g cukru pudru 
125g mąki
3 jajka
300ml mleka
10g domowego cukru waniliowego 
Syrop owocowy z hibiskusem ETERNO.

Przyrządzanie:

Owoce przełożyć na spód żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem. Tym razem użyłam tortownicy, najlepsze by było naczynie żaroodporne do pieczenia tart.

Mąkę wymieszać w misce z częścią mleka, dodać cukier i jajka. Wymieszać, dolewając stopniowo pozostałego mleka. Zalać ciastem owoce. Wstawić do nagrzanego do 190st. C. piekarnika, piec około 20 minut.
Posypać cukrem pudrem, ja lubię jeść polane syropem owocowym ETERNO.
  SMACZNEGO!
dodaję do akcji:

Jeżyny Edycja II

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.