Letnie grillowanie. Szaszłykomania
Latem wszyscy chętnie przesiadują na dworze, nawet jak w ciągu dnia nie ma się ochoty na cięższe dania, to wieczorem, trochę zgłodniali, chętnie przyrządzamy grilla.
Uwielbiam szaszłyki, zawsze można kombinować i przyrządzać różniaste smaki, co nam fantazja podpowiada, albo w zależności jakie pyszności aktualnioe dostaniemy w sklepie (ja robię zawsze zakupy na ryneczku, gdzie można dostać zawrotu głowy od warzywno - owocowych straganów).
do miseczki wlać 1/3 szklankę oliwy z oliwek, dodać 2-3 łyżki musztardy. Jak lubicie bardzo ostre dania to dodajcie musztardę rosyjską a jak słabsze to sarepską. Wcisnąć pół cytryny, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę posolić i popieprzyć. Wsypać łyżeczkę ziół prowansalskich. Wymieszać energicznie i posmarować mięso, lub wrzucić kawałki kurczaka, bez żadnych przypraw, do miski z sosem i dokładnie wymieszać.
Pokroić wszystkie warzywa w kostkę, kukurydzę w plastry. Nakładać w dowolnej kolejności warzywa, do każdego szaszłyka dodać po 3 - 4 kawałki mięsa.
Grillować, uważać, żeby nie przypalić. Nam trochę niestety się przypiekły, ale i tak w smaku były boskie! Podaję z Rarytasem Grillowym ETERNO, który znakomicie zaostrza smak dania! Polecam!
A na deser OWOCOWE SZASZŁYKI - przepyszne, różne owoce nadziane na patyczki, każdy zakończony truskawką, zamoczoną w czekoladzie. P y s z s n o ś c i !!!
Uwielbiam szaszłyki, zawsze można kombinować i przyrządzać różniaste smaki, co nam fantazja podpowiada, albo w zależności jakie pyszności aktualnioe dostaniemy w sklepie (ja robię zawsze zakupy na ryneczku, gdzie można dostać zawrotu głowy od warzywno - owocowych straganów).
Składniki:
- filet kurczaka
- papryka czerwona, zielona, żółta
- pieczarki
- cukinia
- cebula
- kukurydza (kolba)
- rarytas grillowy - sałatka do podania jako dodatek do szaszłyka
- przyprawy
Przyrządzanie:
Przyprawić kurczaka. Zawsze zaczynam od przyprawienia, żeby zdążył się zamarynować, a dopiero szykuję kolejne składniki.Wystarczy posolić, popieprzyć i sowicie posypać słodką papryką. Można też przygotować słodko - kwaśną marynatę:do miseczki wlać 1/3 szklankę oliwy z oliwek, dodać 2-3 łyżki musztardy. Jak lubicie bardzo ostre dania to dodajcie musztardę rosyjską a jak słabsze to sarepską. Wcisnąć pół cytryny, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę posolić i popieprzyć. Wsypać łyżeczkę ziół prowansalskich. Wymieszać energicznie i posmarować mięso, lub wrzucić kawałki kurczaka, bez żadnych przypraw, do miski z sosem i dokładnie wymieszać.
Pokroić wszystkie warzywa w kostkę, kukurydzę w plastry. Nakładać w dowolnej kolejności warzywa, do każdego szaszłyka dodać po 3 - 4 kawałki mięsa.
Grillować, uważać, żeby nie przypalić. Nam trochę niestety się przypiekły, ale i tak w smaku były boskie! Podaję z Rarytasem Grillowym ETERNO, który znakomicie zaostrza smak dania! Polecam!
Smacznego!
A na deser OWOCOWE SZASZŁYKI - przepyszne, różne owoce nadziane na patyczki, każdy zakończony truskawką, zamoczoną w czekoladzie. P y s z s n o ś c i !!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.