Bananowo - czekoladowo - orzechowe muffinki
Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia! Ideał.
Ilość: 24 babeczki
Czas przyrządzania: 30 minut
Trudność: bardzo łatwe
Składniki:
- 1 średni, dojrzały banan
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki masła orzechowego (takie jakie lubisz)
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki posiekanej mlecznej czekolady (ja pokroiłam całą tabliczkę w drobną kostkę)
Przyrządzanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200st.C. Naszykuj formę na mini
babeczki, wysmaruj ją masłem w celu natłuszczenia
2. Do blendera wrzuć składniki:
dodaj banana, jajko, masło orzechowe, miód, wanilię, sodę i sól. Mieszaj, aż do
uzyskania gładkiej masy.
3. Wymieszaj masę
delikatnie z kawałkami czekolady. Zostaw ok. 2 łyżki czekolady, żeby posypać na
wierzch.
4. Wlej masę do foremek,
musi Ci wystarczyć na 24 sztuki, posyp resztą kawałków czekolady.
5. Piecz w nagrzanym
piekarniku przez około 10 minut, aż muffinki będą brązowe na brzegach, a jak
przebijesz wykałaczką środek babeczki, ciasto nie powinno zostać na patyczku.
Wtedy są gotowe.
Podawaj z
kakao lub herbatą z ulubionymi cytrynkami.
Ja zaparzyłam czarną herbatę i dodałam Cytrynki z Żurawiną, a dla męża jego ulubione Cytrynki z Rumem. Dzieciaki zrobiły sobie gorącą czekoladę. Ale była uczta!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.