Pierniczki z herbatą z cytrynkami z imbirem

Przepis na pierniczki w połowie stycznia? Wcześniej się nie wyrobiłam, będzie jak znalazł na przyszły rok :)
W styczniu też można zrobić parę razy w czasie karnawału, są łatwe, szybkie i od razu gotowe do jedzenia. Zapach w trakcie pieczenia spowoduje, że poczujecie odświętny nastrój. W dodatku możecie urządzić wspaniałą zabawę z dzieciakami, mile i wesoło spędzając czas dekorując pierniczki.
Ciasteczka świetnie się komponują z korzennymi, ostrymi smakami. Dlatego cytrynki z imbirem fajnie pasują, polecam też cytrynki z cynamonem albo z wanilią.

Składniki:

Ciasto
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej
  • 100g roztopionego masła
  • 130g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 100g miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka do kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przyrządzanie:

Włącz piekarnik na 180st.C.
Wszystkie składniki wsyp do miski lub miksera i dokładnie wymieszaj. Nawet jak ciasto będzie klejące to nie dosypuj mąki.
Ciasto rozwałkuj na grubość 4mm, podsypuj delikatnie mąką, żeby się nie kleiło.
Przygotuj różne foremki do wykrajania kształtów, układaj na blasze z odstępami, żeby się nie posklejało w trakcie pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
Wyjmij i ostudź na kratce. Po ostudzeniu zacznij dowolnie udekorować.

Do przyrządzenia kolorowego lukru dodaję ciemnego syropu, np. owocowego z hibiskusem. Jest mocno skoncentrowany i w połączeniu z lukrem daje ładny kolor.

 






Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.