Grillowane polędwiczki w cebulowej łódce
Był już deser, teraz pora na danie główne.
Dzisiaj chcę zaproponować prawdziwy rarytas: Polędwiczki z morelami i śliwkami
Przepis ten został stworzony przez Kasię B. - jak się zgodzi to napiszę nazwisko ;) Można przyrządzić na grillu ale również tradycyjnie w piekarniku. Przepis bardzo prosty do wykonania a danie jest niezwykle efektowne i równie pyszne.
Do smaku można dodać Ketchup Morelowy ETERNO.
Dzisiaj chcę zaproponować prawdziwy rarytas: Polędwiczki z morelami i śliwkami
Przepis ten został stworzony przez Kasię B. - jak się zgodzi to napiszę nazwisko ;) Można przyrządzić na grillu ale również tradycyjnie w piekarniku. Przepis bardzo prosty do wykonania a danie jest niezwykle efektowne i równie pyszne.
Polędwica wierzpowa
Słoik moreli zalewie słodko kwaśnej ETERNO
Duża cebula
Olej
polędwiczki pokroić na centymetrowe plastry, przygotować marynatę z oleju z przyprawami, polędwiczki wymieszać w marynacie i odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.
Cebulę obrać, przekroić na pół, porozdzielać wartstwy.Odcedzić morele i śliwki, zachowując syropy. Ułożyć łódki cebuli na blasze, na cebulę ułożyć kolejno plaster polędwiczki, na plaster odcedzoną śliwkę i morelę ETERNO. Położyć na tackę i położyć na grillu na wyższym poziomie (w piekarniku: Tak przygotowane polędwiczki wstawić do pieca w temp. 200 stopni na 20 min.) Pod koniec pieczenia lub w trakcie grillowania można skropić pozostałym syropem z moreli i śliwek ETERNO.
Do smaku można dodać Ketchup Morelowy ETERNO.
Właśnie skończyliśmy jeść. Danie jest przepyszne - 3 osoby jednogłośnie określiły je jako wyśmienite :)
OdpowiedzUsuń