Tarta cytrynowa

Swojego czasu robiliśmy tarty z przysmakami ETERNO, tartę pomarańczową, która była wcześniej opisana na naszym blogu, a dzisiaj czas na drugą: tartę cytrynową.

Tarta cytrynowa
Składniki :
SPÓD:
175 g mąki pszennej
85 g zimnego masła
30g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki zimnej wody lub mleka
Przyrządzanie: przesiać do miseczki mąkę, dodać pokrojone masło. Rozgniatać palcami, dokładnie mieszając do podobieństwa zacierek. Dodać cukier, wlać żółtka zmieszane z wodą. Szybko zagnieść, aż powstanie elastyczna, nie lepiąca się kula.                             
Kulę ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Rozwałkować, wyłożyć formę, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 1800C przez 12-14 min.
W tym czasie przygotować masę: (nie wyłączaj piekarnika)
Składniki:
Masa pomarańczowa
4 żółtka
2 serki TOSKA (maskarpone)
Żółtka utrzeć  z serkiem, dolać syrop ze słoika z cytrynek (po połowie syropu z każdego smaku cytrynek), wymieszać, przelać na podpieczony spód tarty. Ułożyć plastry cytryn, na przemian: raz cytrynki z rumem raz cytrynki z żurawiną.
Piec 30 min w temp. 1800C.
Po wyjęciu można jeszcze dodatkowo przybrać plasterkami pomarańczy.
SMACZNEGO 


Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.