Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Składniki :
Składniki :
SPÓD:
175 g mąki pszennej
85 g zimnego masła
30g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki zimnej wody lub
mleka
Przyrządzanie: przesiać do miseczki mąkę, dodać pokrojone masło.
Rozgniatać palcami, dokładnie mieszając do podobieństwa zacierek. Dodać cukier,
wlać żółtka zmieszane z wodą. Szybko zagnieść, aż powstanie elastyczna, nie
lepiąca się kula.
Kulę ciasta owinąć folią i
wstawić do lodówki na godzinę.
Rozwałkować, wyłożyć formę,
nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 1800C przez 12-14 min.
W tym czasie przygotować
masę: (nie wyłączaj piekarnika)
Składniki:
Masa pomarańczowa
4 żółtka
2 serki TOSKA (maskarpone)
1 słoik Cytrynek z Rumem ETERNO
1 słoik Cytrynek z Żurawiną ETERNO
1 słoik Cytrynek z Żurawiną ETERNO
Żółtka utrzeć z
serkiem, dolać syrop ze słoika z cytrynek (po połowie syropu z każdego smaku cytrynek), wymieszać, przelać na podpieczony
spód tarty. Ułożyć plastry cytryn, na przemian: raz cytrynki z rumem raz cytrynki
z żurawiną.
Piec 30 min w temp. 1800C.
Po wyjęciu można jeszcze
dodatkowo przybrać plasterkami pomarańczy.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.