Puszyste naleśniki w syropie klonowym z konfiturą
Przepyszne, puszyste naleśniki, nasączone syropem i podane z konfiturą dla przełamania słodyczy syropu.
Dzieci je uwielbiają, można podać na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Oczywiście zapraszam do eksperymentowania i zmiany smaku - wystarczy, że dodacie innej konfitury ETERNO lub polejecie jakimkolwiek innym syropem a możecie dowolnie bawić się smakami i delektować różnymi wariantami tych samych naleśników.
Łyżką lub chochelką nakładaj porcję ciasta, najlepiej na nieprzywierającą patelnię, smażyć 1-2 minuty z każdej strony.
Gotowe placki układaj jeden na drugim i polej obficie syropem klonowym. Podawaj razem z konfiturą.
Smacznego
Dzieci je uwielbiają, można podać na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Oczywiście zapraszam do eksperymentowania i zmiany smaku - wystarczy, że dodacie innej konfitury ETERNO lub polejecie jakimkolwiek innym syropem a możecie dowolnie bawić się smakami i delektować różnymi wariantami tych samych naleśników.
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g maślanki
- 50g cukru pudru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50g roztopionego masła
- dodatki:
- syrop klonowy
- konfitura owocowa z migdałami ETERNO.
Przyrządzanie:
Do miski wsyp mąkę, sodę, cukier, dodaj jaja, masło i maślankę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Ja używam do tego temomixa, możecie wymieszać mikserem.Łyżką lub chochelką nakładaj porcję ciasta, najlepiej na nieprzywierającą patelnię, smażyć 1-2 minuty z każdej strony.
Gotowe placki układaj jeden na drugim i polej obficie syropem klonowym. Podawaj razem z konfiturą.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.