Wybuchowa sałatka (z granatem :)

Spokojnie, spokojnie. Tak na prawdę to ta sałatka jest wyjątkowo lekka i delikatna. Nie ma nic wspólnego z poligonem, wręcz przeciwnie. Granat wyśmienicie uzupełnia smak i nadaje sałatce wręcz "królewski" charakter!

Składniki:

Mieszanka sałat z roszponką
Ser pleśniowy rokpol
Morele konserwowe ETERNO
Szynka parmeńska
Melon
Granat
Winogrona ciemne
SOS
1/4 szklanka oliwi z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka ketchupu morelowego ETERNO
2 łyżki musztardy dijon

1 ząbek czosnku
przyprawy:  pół łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku
sok z jednej cytryny

Przyrządzanie:

Zacznij od przyrządzenia sosu: wymieszaj wszystkie składniki, dodaj wyciśnięty czosnek i odstaw, żeby się "przegryzł".
Na talerz wrzuć sałatę. Obierz i pokrój melona, połóż na sałacie. Dodaj pokrojone w paski morele ze słoika, posyp pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. Pokrój na połówki winogrona, posyp sałatkę. Szynkę parmeńską podziel na mniejsze kawałki i ułóż fantazyjnie na sałatce. Posyp pestkami granatu i polej sosem.



SMACZNEGO !

Sałatkę dodaję do akcji:

Sałatkowe szaleństwo!


Sałatkowe szaleństwo!

 i ponieważ owoce rządzą:

Owoce w Roli Głównej w Daniach na Mniejszy Apetyt

 

 


Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.