Schab podany ze słodko-kwaśną konfiturą

Przepyszne są domowe pieczenie z naturalnymi, bogatymi w smaku konfiturami. Taką jest Żurawina kresowa z Gruszką. Uzupełni proste danie, wzbogaci smak i nada charakteru każdej potrawie.
Na pewno będziecie szykować różne pieczenie na Święta Wielkanocne, nie zapomnijcie zaopatrzyć się w konfiturę, gwarantuję, że będzie wszystkim smakować.
Podaję bardzo prosty przepis na pieczony schab, mój ulubiony.

Składniki:

Schab
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Cebula
Olej do smażenia
Konfitura Żurawina kresowa z Gruszką - do podania

Przyrządzanie:

Przygotować odpowiednio kawałek schabu, dobrze osuszony kawałek mięsa nasmarować solą. Trzymać w lodówce przez co najmniej dzień, chociaż wolę 2 dni. Przed pieczeniem posypać pieprzem, majerankiem, ilość przypraw zależy od tego jak bardzo intensywny smak lubicie. Można natrzeć czosnkiem.
Podsmażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony, przełożyć do garnka, podlać gorącą wodą. Wody dodać trochę, tak, żeby rozlała się równomiernie na dnie, chodzi tylko o to, żeby mięso nie przywarło do garnka i żeby było soczyste a nie wysuszone na wiór. Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę. 
Ja dodaję jeszcze odrobinę masła, smaruję dosłownie trochę po wierzchu mięsa, żeby powoli spłynęło po całości schabu. Wstawić do piekarnia, piec około 1,5 godziny, do miękkości. Ja zazwyczaj gotuję na kuchni - po obsmażeniu przekładam do garnka, podlewam wodą, zmniejszam ogień. Powolutku się gotuje. Ta metoda jest dla mnie o wiele lepsza niż z piekarnika, schab jest bardziej soczysty.

Mięso podaję na zimno w plastrach na kanapki lub na gorąco jako porcja obiadowa. Najlepiej smakuje podany z Konfiturą Żurawina kresowa z Gruszką ETERNO.

Enjoy the great taste of Cranberry with Pear jam. The best combination of salty taste with a sweet.
For home roasts add the best jam, created for meats.



Komentarze

  1. konfitura może nieee, ale ten schab!!!! wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie cały urok i smak jest w połączeniu pieczeni z Żurawiną z gruszką

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.