Bliny z konfiturą Żurawina kresowa z Gruszką
Bliny to tradycyjne danie pochodzące z kuchni kresowej. Do naszej rodziny trafiło z Wileńszczyzny.
Według Wikipedii:
Bliny – tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej, tradycyjnie spożywane w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą, przed wielkim postem, współcześnie również w innych porach roku, bez kontekstu religijnego.
Bliny – tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej, tradycyjnie spożywane w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą, przed wielkim postem, współcześnie również w innych porach roku, bez kontekstu religijnego.
Kuchnia Kresów Wschodnich według wielu smakoszy jest uznawana za jedną z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Dania te są przecież popularne w całej Polsce, np. uwielbiane pierogi, gołąbki, bliny czy kutia. Wszystkie te przysmaki pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów, Ukraińców czy Litwinów.
Kuchnia kresowa łączy tradycje kuchni polskiej z kuchnią rosyjską czy
austro-węgierską. Chętnie goszczą na wielu stołach od święta i na co dzień.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 300 g mąki gryczanej
- 0,75 l mleka
- 80 g masła
- 30 g drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 2 jaja
- sól do 4 g
- do smażenia masło lub olej
Przyrządzanie:
Drożdże włóż
do ciepłego naczynia, wsyp łyżeczkę cukru, rozetrzyj i chwilkę poczekaj
/drożdże rozpuszczą cukier/. Dodaj 3 łyżki przesianej mąki pszennej i
mieszając, dolewaj ciepłego mleka, wystarczy 50 ml. Mieszaj i rozcieraj grudki tak,
by rozczyn był idealnie gładki i miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryj naczynie
z drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce.
Przesiej
mąki do miski o poj. ok. 4l lub garnka, wsyp sól i wymieszaj. Z jajek oddziel
białko i żółtka. Żółtka należy utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić lecz nie
przegrzewać. Jeśli rozczyn drożdżowy dojrzał, dolej pozostałe mleko podgrzane
do temp. około 400C
dodaj masło i utarte żółtka – wszystko dobrze wymieszaj. Mieszając mąkę przelej powstały rozczyn. Mieszać
do momentu uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany /ja mieszam w
robocie kuchennym/. Przykryj naczynie z ciastem i postaw w ciepłym miejscu,
żeby ciasto wyrosło. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, zamieszaj je
delikatnie.
Z białek ubij sztywną pianę, i starannie - ręcznie wymieszaj ją z
ciastem. Wysmarowaną patelnię masłem lub olejem ustaw na niedużym ogniu. Gdy patelnia
dobrze rozgrzeje się, wlej na nią łyżką
wazową /poj. ok. 200 ml/ ciasto i rozsmaruj je łyżką po dnie patelenki,
średnica placka ok. 15 cm/.
Gdy spód lekko się zrumieni, a na wierzchu pokażą
się pęcherzyki /placek musi dobrze odchodzić od patelni/, podważ placek łopatką
i widelcem, przewróć i usmaż z drugiej strony. Gotowy przełóż na talerz.
Ponownie na patelnię wlej trochę tłuszczu oraz wlej kolejną porcję ciasta. Z
tej ilości ciasta wyjdzie około 20 placuszków o średnicy 15 cm. Usmażone bliny trzymaj
w cieple.
Bliny
podawane są na wiele sposobów, od prostych – bez dodatków lub z gotowaną rybą,
po eleganckie – z wędzonymi rybami, rybnymi sałatkami, kawiorem, tartym serem,
pastami i sosami, wędlinami dojrzewającymi, salami. Bliny można też podawać na
słodko, z konfiturami. Warunkiem dobrego smaku jest, aby w momencie podania bliny
były ciepłe i wilgotne.
Do
blinów idealnie nadają się wyroby ETERNO. Najlepszym dodatkiem jest konfitura Żurawina kresowa z Gruszką!
Nasza propozycja to bliny z pieczonym łososiem, smażonym boczkiem i konfiturą! Takiego smaku nie znałam, jest zaskakujący. Dla mnie z początku kontrowersyjny, ale przekonałam się sama jak rewelacyjny!
W między czasie przygotuj łososia, dopraw ulubionymi przyprawami i upiecz.
Usmaż boczek.Podawaj z każdym dodatkiem oddzielnie, lub wszystko razem. Zawsze z dodatkiem konfitury Żurawina kresowa z Gruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.