Pomarańczowy i świąteczny mazurek


Kruche ciasto wykonałam w termomixie, taki też podam przepis, ale możecie wykonać je w zwykłym mikserze lub zagnieść ręcznie. Podzieliłam ciasto na 2 części układając na blasze, tak, przygotowując w ten sposób 2 oddzielne smaki. Tutaj możesz zobaczyć jak wygląda podzielone ciasto! Składniki kremu będą podane jak do całej blachy ciasta, jeśli chcecie wykorzystać mó pomysł upieczenia 2 połówek kruchego ciasta, po prostu podzielcie składniki na 2.

Ciasto

Składniki:

450g mąki krupczatki
200g cukru
250g masła
3 jajka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

Składniki:

kostka masła
2 szklanki mleka
20 dag cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
syrop pomarańczowy ze słoiczka Pomarańczy ETERNO

Wierzch

Składniki:

Pomarańcze w syropie ETERNO - 2 słoiczki (do połowy ciasta 1 słoiczek)
Galaretka pomarańczowa

Przyrządzanie:

Ciasto

1. do naczynia miksującego  wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać (czas4s/obr.poz.3)
2. dodać cukier, pokrojone kawałki masła i posiekać (czas7s/obr.poz.4)
3. dodać żółtka, śmietanę i wyrobić ciasto (za pomocą kopystki-czas30s/obr.poz.3,5-4)
4. ciasto wyłożyć do blaszki, brzegi  ciasta wyłożyć nadmiarem ciasta, tak, żeby powstały ścianki, przygnieść lekko wierzch widelcem, żeby odbić ładny kształt.
5. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC. i piec około pół godziny - sprawdzać, żeby nie przypalić.
uwaga: w nawiasach () podany jest czas i obroty wyrabiania składników w termomix.

Pomarańcze w syropie:

Na samym początku przełożyć słoik do durszlaka/sitka i odcedzić syrop. Najlepiej zrobić to wcześniej, żeby syrop dobrze ociekł z plastrów.

Krem

W międzyczasie przygotować krem. Najpierw trzeba ugotować budyń:
1. odlać troszkę mleka do wyrobienia masy budyniu, resztę wlać do rondelka i wstawić do zagotowania
2. wymieszać składniki: mąkę, cukier, żółtka w odrobinie mleka na jednolitą masę
3. dodać do zagotowanego mleka, energicznie wymieszać, żeby nie zrobiły się grudki i odstawić budyń do ostygnięcia. Budyń powinien być bardzo gęsty. Lepiej dodać mniej mleka.
4. Po ostudzeniu całkowitym budyniu, przełożyć do miksera, dodać trochę syropu pomarańczowego z osiąkniętych pomarańczy. Mieszać na gładką masę dodając po trochy masła. Musi być idealnie gładkie.

Galaretka

Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, też lepiej dodać mniej mleka, żeby mogła się dobrze zsiąść. Odstawić do ochłodzenia, tak, żeby na ciasto wylewać w miarę zastygniętą masę - musicie bacznie obserwować galaretkę, najlepiej złapać taki moment kiedy dobrze już stężeje ale jeszcze jest dosyć płynna.

Wykończenie:

1. Na kruche ciasto wyłożyć krem (możecie posmarować bezpośrednio ciasto jedną z konfitur ETERNO, np. konfiturą pomarańczową - wtedy będzie jeszcze ciekawszy smak), dokładnie rozprowadzić.

2. Na krem ułożyć plastry pomarańczy.

3. zalać gęstniejącą galaretką.

Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.