Mazurek z czekoladą i konfiturą Figa z Makiem
W poprzednim poście podałam przepis na mazurek pomarańczowy i od razu przygotowałam przepis tak, żeby podzielić ciasto na 2 części. Dzięki temu mogłam przyrządzić dwa smaki mazurków. Dodatkową zaletą jest to, że często przygotowujemy za dużą ilość jedzenia i nie potrzebnie się marnuje a tak mamy mniej ale za to dwa różne smaki.
To są naprawdę najprostsze ciasta na Wielkanoc.
Składniki:
Ciasto:
- 450g mąki krupczatki
- 200g cukru 250g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
- Konfitura CARSKA figa z makiem ETERNO
- polewa - lukier
Przyrządzanie:
Ciasto: przyrządźcie dokładnie według przepisu: tutaj1. do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać (czas4s/obr.poz.3)
2. dodać cukier, pokrojone kawałki masła i posiekać (czas7s/obr.poz.4)
3. dodać żółtka, śmietanę i wyrobić ciasto (za pomocą kopystki-czas30s/obr.poz.3,5-4)
4. ciasto wyłożyć do blaszki, brzegi ciasta wyłożyć nadmiarem ciasta, tak, żeby powstały ścianki, przygnieść lekko wierzch widelcem, żeby odbić ładny kształt.
5. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC. i piec około pół godziny - sprawdzać, żeby nie przypalić.
uwaga: w nawiasach () podany jest czas i obroty wyrabiania składników w termomix.
Wierzch:
1. ostudzone ciasto posmaruj czekoladą: Śmietankę podgrzewamy, mieszamy ją z posiekaną czekoladą (możemy dodać łyżeczkę cynamonu).2. Chwilę odczekaj i jak czekolada stężeje posmaruj całość konfiturą Figa z makiem.
Możesz też eksperymentować i dodać inne konfitury ETERNO.
3. polej lukrem: cukier puder (ok. 3 łyżki) wymieszaj z odrobiną gorącej wody
Wiecie, że mazurki najlepiej smakują po kilku dniach? Dlatego spokojnie możecie je przygotować parę dni wcześniej przed świętami. Musicie tylko znaleźć chłodne miejsce do ich przetrzymania.
A najlepiej smakują jak już kończą się Święta i zostaje coraz mniej jedzenia :)
Smacznego!
nooo, zazdroszczę chęci i umiejętności;)
OdpowiedzUsuń