Rożki francuskie i figa z makiem

Ach, ta figa z makiem. Sama w sobie ma tak bogaty smak, że wystarczy prosty przepis a wychodzi wykwintne danie. Tak jest np. w przypadku rożków, które zaraz znajdą się na blogu. Może jest to dobry pomysł dla zapracowanych? Mając tylko 2 składniki szybko przygotujemy smaczny poczęstunek.
Może też być fajnym pomysłem dla  zaganianych gospodyń domowych, zwłaszcza w przedświątecznym zamieszaniu. Wystarczy, że przygotują świąteczne przystawki, obiady, a na deser podadzą gorące rożki - czy potrzeba czegoś więcej? (hmmm, no tak, jeszcze mazurki - muszą być! u nas na blogu już wkrótce)

Składniki:

Przyrządzanie:

 1. rozwiń ciasto, pokrój na kawałki

2. na każdym kawałku połóż łyżeczkę konfitury
3. rozsmaruj równomiernie
4. zwiń/zroluj zaczynając od najszerszej strony
5. Ułóż na blasze z odstępami, żeby ciasto miało miejsce na urośnięcie w piekarniku
6. Piecz w temperaturze 170 st.C około 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się.
7. Ułóż na talerzu / półmisku

8. Podawaj póki są jeszcze ciepłe, najlepiej z pyszną czarną herbatą z dodatkiem Cytrynek z Rumem

Do środka rożków możesz użyć również innych smaków konfitur ETERNO, fajnie jest też wymieszać je - posmarować każdy innym smakiem. Jaka jest wtedy radość z trafianiem w ulubiony smak?!
SMACZNEGO!






Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.