Kurczak w galarecie z chrzanem z imbirem na kolację
Przepyszna przekąska w postaci wspaniałej, delikatnej galaretki z kawałków kurczaka, podanej z chrzanem z imbirem. Bardzo dobre, można jeść samo (jeśli jesteście na diecie) albo ze świeżym pieczywem, mniam mniam...
Składniki:
- udko kurczaka
- włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por, seler
- przyprawy: sól, pieprz (lub inne jakie lubicie)
- żelatyna
Przyrządzanie:
Zalać udko kurczaka wodą, dodać do smaku włoszczyznę, oraz przyprawy: całe ziarnka pieprzu, sól, jak lubicie to inne przyprawy, np: wegetę. Ugotować udko - gotujemy tak jak rosół. Po ugotowaniu oddzielamy mięso, wkładamy do miseczki. Wywar odcedzamy na bardzo drobnym sitku (a nawet przez gazę - wtedy jest idealnie klarowny), dodajemy żelatynę i zalewamy kawałki kurczaka. Schładzamy, podajemy z chrzanem z imbirem. Pyszne połączenie delikatnej galarety z ostrym chrzanem, idealnie się uzupełniają.Smacznego!
*****
jeść trzeba codziennie, najlepiej 5xdziennie,
więc po kolei zgłaszam przepis do akcji:
Kuchnia 24/7
na kolację
Uwielbiam takiego w galarecie kurczaka,indyka i właśnie z chrzanem. Muszę zrobić! Dawno nie było!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny!
OdpowiedzUsuń