Naleśniki z konfiturą wieloowocową ETERNO na podwieczorek
Kolejny pomysł na podanie naleśników, z konfiturą wieloowocową jest o niebo lepszy niż sauté :)
Składniki:
placki:- szklanka mąki
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka oliwy
- olej rzepakowy do smażenia albo dobra teflonowa patelnia
- zmielony biały ser albo twaróg
- śmietana
- cukier
Przyrządzanie:
Ciasto:
wymieszać mleko,
wodę i mąkę, dodać jajka, szczyptę soli, dolać
odrobinę oleju lub oliwy. Ja wszystko mieszam w mikserze na gładką masę.
Smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju albo bez jeśli macie
dobrą, nieprzywierającą patelnię (wtedy dolewam trochę więcej oleju do
surowego ciasta). Przygotować
masę serową, według uznania. Do zmielonego sera albo twarogu. Dodać odpowiednio
śmietany, w zależności od tego jak suchy czy wilgotny jest ser. Dodać
cukier, też w zależności od upodobania. Pamiętajcie, ze na wierzch
dodamy bardzo słodką konfiturę :). Przygotować naleśniki, zwinąć według
uznania w trójkąty lub rulony. Podawać ciepłe, polane konfiturą wieloowocową. Możecie dowolnie urozmaicać naleśniki,
stosując różne przetwory owocowe, dodać bitą śmietanę itp., itd. A jak
zostaną naleśniki to bardzo fajnie, możecie odsmażać na maśle i podawać w
takiej samej postaci.
Mmm... Idealne naleśniki na sobotę :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam naleników... w zeszłym tygodniu ? :P
OdpowiedzUsuńPatrząc na tego cudnego nalenika coś czuje, że będze jutro na śniadanie.
Naleśniki. Kocham;)
OdpowiedzUsuń