Placki z cukinii na słodko z morelami
Podobny przepis sprzed paru dni, tylko w wersji na słodko. Możecie zrobić jedną bazę (z cukinii, mąki i jajka), rozdzielić ciasto i w zależności od dodatków zrobić za jednym zamachem placki w różnych smakach :)
Mąka - 4 łyżki
Jajka - 3szt.
Morela z żurawiną ETERNO
Przyprawy: sól, pieprz
Olej rzepakowy
Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni.
Podawać ciepłe, możecie posypać cukrem pudrem.
Składniki:
Cukinia - 2sztMąka - 4 łyżki
Jajka - 3szt.
Morela z żurawiną ETERNO
Przyprawy: sól, pieprz
Olej rzepakowy
Przyrządzanie:
Zetrzeć cukinię, wbić jajka , dodać mąkę, przyprawy. Dodać odcedzoną morelę z żurawiną. Wymieszać dokładnie, w razie potrzeby dodać mąki, żeby ciasto nie było za rzadkie.Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni.
Podawać ciepłe, możecie posypać cukrem pudrem.
Pięknie się prezentują te placuszki :) Ja wszelkiego rodzaju placki też smażę na oleju rzepakowym - nie przypala się, zachowuje swoje właściwości zdrowotne na dłużej i nie wpływa na smak potrawy.
OdpowiedzUsuńmy też używamy tylko i wyłącznie oleju rzepakowego (zresztą jest podane w składzie), tylko ten olej nadaje się do smażenia.
OdpowiedzUsuńSpośród wszystkich popularnych olejów roślinnych to właśnie olej rzepakowy zawiera najwięcej drogocennych kwasów Omega-3, jednocześnie posiadając jeden z najniższych poziomów nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm. Ponadto stanowi on bogate źródło cennych dla zdrowia witamin: witaminy E- zwanej witaminą młodości oraz prowitaminy A, a także steroli roślinnych, które wspomagają nasz organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.