Ciastka francuskie z owocami i śliwellą


Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego deseru.

Składniki:

Przyrządzanie:

Rozmrażamy ciasto. Po rozmrożeniu kroimy ciasto w kwadraty. Na wierzchu układamy owoce a do środka śliwellę.
Sklejamy rogi ciasta - robimy takie paczuszki lub koperty :)


Zabrakło mi owoców, więc resztę kwadratów posmarowałam truskawellą i zawinęłam po przekątnej, dzięki czemu powstały rożki.

Smarujemy wierz ciasta roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy aż ciastka się zarumienią. Najlepiej w temperaturze ok. 180 st.C przez ok. 30 minut.
Moje ciastka trochę się porozklejały, ale wyszły przepyszne. Ciepłe zniknęły z talerza w oka mgnieniu!


Do tego polecam pyszną herbatę z cytrynkami lub innymi owocami w syropie ETERNO.  Wspaniałe zestawienie na popołudniową przekąskę albo spotkanie z przyjaciółkami.
Smacznego!
Ciasto francuskie jest idealne do przygotowywania deserów, a także słonych przekąsek. Wystarczy zaopatrzyć się wcześniej i przechowywać w zamrażalniku, zawsze pod ręką. Do tego warto mieć w zapasie przetwory owocowe! i w każdej chwili możecie przyrządzić coś pysznego!
Dodaję do akcji:

Czas na ciasto francuskie!

 

Komentarze

  1. Lubię takie szybkie francuziki, pięknie wyszły.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.