Ciastka francuskie z owocami i śliwellą
Składniki:
- ciasto francuskie
- owoce: brzoskwinie, ananasy
- śliwella ETERNO
- jajko
Przyrządzanie:
Rozmrażamy ciasto. Po rozmrożeniu kroimy ciasto w kwadraty. Na wierzchu układamy owoce a do środka śliwellę.Zabrakło mi owoców, więc resztę kwadratów posmarowałam truskawellą i zawinęłam po przekątnej, dzięki czemu powstały rożki.
Smarujemy wierz ciasta roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy aż ciastka się zarumienią. Najlepiej w temperaturze ok. 180 st.C przez ok. 30 minut.
Moje ciastka trochę się porozklejały, ale wyszły przepyszne. Ciepłe zniknęły z talerza w oka mgnieniu!
Do tego polecam pyszną herbatę z cytrynkami lub innymi owocami w syropie ETERNO. Wspaniałe zestawienie na popołudniową przekąskę albo spotkanie z przyjaciółkami.
Smacznego!
Ciasto francuskie jest idealne do przygotowywania deserów, a także słonych przekąsek. Wystarczy zaopatrzyć się wcześniej i przechowywać w zamrażalniku, zawsze pod ręką. Do tego warto mieć w zapasie przetwory owocowe! i w każdej chwili możecie przyrządzić coś pysznego!
Dodaję do akcji:
Lubię takie szybkie francuziki, pięknie wyszły.
OdpowiedzUsuń