Słodkie, lekkie śniadanie

Uwielbiam zakończyć śniadanie słodką przekąską.
Najlepsze są własnej roboty maślane bułeczki z przepysznymi konfiturami. W zwyczaju mamy wystawiać na stół wszystkie smaki jakie mamy w domu, do tego różne serki i robimy miksy serowo-owocowe! Pyszności.


Maślane bułeczki robię z przepisu:

1 szklanka letniego mleka
100 g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
2 jajka
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych drożdży

Wszystkie składniki wyrobić dokładnie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie objętość podzielić na 15 lub 16 części. Uformować ciasto, ja formuję w podłużne bułeczki,  układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Układać z odstępem i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Każdą z bułeczek posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 185ºC. 


Poczekać aż bułeczki ostygną, podawać z ulubionymi konfiturami. Idealnie do tych bułeczek pasują konfitury owocowo-czekoladowe. Do tego herbata z cytrynkami. Najpyszniejsze śniadanie :)
SMACZNEGO!
 

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.