Kurczak z czosnkiem, ziołami i przysmakami ETERNO
Składniki:
- Pierś kurczaka - 4 filety
- 100 g pełnotłustego, miękkiego sera
- zioła, 3 ząbki czosnku
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- 150ml czerwonego wina
- 150ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżka brązowego cukru
- Morele konserwowe ETERNO
- Ogniste pomidorki ETERNO
Przyrządzanie:
W każdej piersi zrobić wzdłuż nacięcie, tworząc w środku kieszeń.Włożyć do miski ser, wycisnąć czosnek, dodać posiekane zioła (ja użyłam bazylii, natki pietruszki, szczypiorku i koperek). Doprawić solą i pieprzem. Dodać odcedzone pomidorki i morele, pokrojone w paski. Wymieszać i nadziać kurczaka.
Zawiązać nitką.
Do dużej patelni lub garnka wlać wino i bulion, zagotować i dodać cukier. Włożyć piersi i gotować około 15 minut, aż kurczak będzie miękki, a z mięsa po nakłuciu wypłynie klarowny sos. Odłożyć mięso i trzymać w cieple a sos wygotować aż zgęstnieje.
Pokroić piersi w plastry (ostrożnie, żeby nie wypłynęło nadzienie). Podawać z ziemniakami i surówką. Ja zrobiłam pure i miezerię. Ale to było pyszne! Aż mi ślinka leci jak opisuję to danie :) Polecam.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.