Szczupak w galarecie z chrzanem z żurawiną
Składniki:
oprawiony szczupak (1kg)włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por
cebula- 3 szt
Przyprawy:cukier, sól, pieprz
Cytryna świeża.
Żelatyna - 2 łyżki
do podania: Chrzan z żurawiną ETERNO
Przyrządzanie:
Ugotować wywar: do wody ok. 1litr dodać włoszczyznę (bez przypraw!), a najlepiej by było gdybyście dodali łeb ryby, wtedy powstaje przepyszny, skoncentrowany rosół rybny. Pokroić rybę w dzwonki, włożyć do wywaru jak już będzie ugotowany, zagotować i pogotować około 20 minut do pół godziny. Wyjąć ostrożnie rybę, żeby nie pokruszyć, odcedzić wywar przez bardzo drobne sitko a nawet lepiej przez gazę, marchewkę wyjąć i zostawić do dekoracji galarety. Z ugotowanej ryby wyjąć ości, najdokładniej jak się nam uda. Przyprawić wywar: dodać soli tyle aby się wyczuwało wyraźnie słonawy smak, dodać cukru tyle aby wyczuwało się smak słodkawy (mniej więcej po łyżeczce, ale musicie sami spróbować). Dodać odrobinę świeżo zmielonego drobno pieprzu. Dodać sok z cytryny. Dodać 2 łyżki żelatyny, wymieszać bardzo dokładnie, zagotować. (uwaga: żelatynę dodajcie zgodnie z przepisem z opakowania).Ułożyć na półmisku kawałki ryby, udekorować (ja układam plastry marchewki, dodaję odrobinę, tylko dla wyglądu świeżej natki pietruszki). Zalać galaretą, odstawić aż stężeje.
Podawać z
lub z
Rewelacyjnie wyglada. Mój Pan Mąż złowił niedawno szczupaka :)
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić w galarecie, naprawdę pyszny, lepszy od szynki czy innego mięsa! A szczupaki złowił mój Tata :)
OdpowiedzUsuń