Pasta z makreli i moreli konserwowych ETERNO na kanapki
Jeśli znudziły się Wam zwykłe kanapki, przejadła szynka i polędwica, to dzisiaj polecam przepyszną pastę rybną: z makreli i moreli w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO. Można ją oczywiście dowolnie urozmaicać w zależności od użytych składników.
Skład:
Wędzona makrela - 1 sztuka
Morele w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO - 1 słoik
Jajka - 4 szt.
Majonez - 1 łyżka
Żółty ser - ok.15dag
Papryka - 1szt. mała
Przyrządzanie:
Przygotować rybę - obrać ze skóry , oczyścić z ości. Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Na tarce zetrzeć żółty ser, przygotować paprykę - umyć i wyjąć gniazdo nasienne. Rodzaj żółtego sera zależy od Waszych upodobań, polecam np. morski bo jest wyrazisty w smaku, a dla dbających o dietę odtłuszczony: Hit z Ryk.
Odcedzić morele.
Przełożyć makrelę do miski, rozgnieść delikatnie widelcem, pokroić bardzo drobno jajka i paprykę, posiekać jak najdrobniej odcedzone morele. Wszystko wymieszać, dodając 1 łyżkę majonezu. Nie potrzeba dodawać żadnych przypraw, wszystkie składniki są bardzo wyraziste w smaku, a ich połączenie jest wystarczające do uzyskania idealnej kompozycji. Jak lubicie gładką masę możecie zmiksować składniki blenderem.
Pastę z makreli i moreli polubią nawet dzieci, a nie muszę już pisać jaka jest zdrowa.
Do tego użyjcie świeżego, żytniego pieczywa i (niekoniecznie, ale polecam) prawdziwe masło. Takie kanapki możecie zabrać nawet do pracy albo dać dziecku do szkoły.
A jak zasmakujecie w tej paście to fajne jest to, że można ją dowolnie urozmaicać. Możecie eksperymentować z innymi składnikami: dodawać, zamieniać itp, itd. Wszystko w zależności od tego jakie smaki lubicie: ja polecam dodać grzybki w occie lub zamiast moreli zastosować Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO (one są idealne - delikatne i co ważniejsze bez pestek). Jak chcemy zaostrzyć - dodajmy szczypiorek. Zresztą każdy ma inny smak i pozostawiam to Wam waszej inwencji twórczej i smakowej!!!
Skład:
Wędzona makrela - 1 sztuka
Morele w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO - 1 słoik
Jajka - 4 szt.
Majonez - 1 łyżka
Żółty ser - ok.15dag
Papryka - 1szt. mała
Przyrządzanie:
Przygotować rybę - obrać ze skóry , oczyścić z ości. Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Na tarce zetrzeć żółty ser, przygotować paprykę - umyć i wyjąć gniazdo nasienne. Rodzaj żółtego sera zależy od Waszych upodobań, polecam np. morski bo jest wyrazisty w smaku, a dla dbających o dietę odtłuszczony: Hit z Ryk.
Odcedzić morele.
Przełożyć makrelę do miski, rozgnieść delikatnie widelcem, pokroić bardzo drobno jajka i paprykę, posiekać jak najdrobniej odcedzone morele. Wszystko wymieszać, dodając 1 łyżkę majonezu. Nie potrzeba dodawać żadnych przypraw, wszystkie składniki są bardzo wyraziste w smaku, a ich połączenie jest wystarczające do uzyskania idealnej kompozycji. Jak lubicie gładką masę możecie zmiksować składniki blenderem.
Pastę z makreli i moreli polubią nawet dzieci, a nie muszę już pisać jaka jest zdrowa.
Do tego użyjcie świeżego, żytniego pieczywa i (niekoniecznie, ale polecam) prawdziwe masło. Takie kanapki możecie zabrać nawet do pracy albo dać dziecku do szkoły.
A jak zasmakujecie w tej paście to fajne jest to, że można ją dowolnie urozmaicać. Możecie eksperymentować z innymi składnikami: dodawać, zamieniać itp, itd. Wszystko w zależności od tego jakie smaki lubicie: ja polecam dodać grzybki w occie lub zamiast moreli zastosować Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO (one są idealne - delikatne i co ważniejsze bez pestek). Jak chcemy zaostrzyć - dodajmy szczypiorek. Zresztą każdy ma inny smak i pozostawiam to Wam waszej inwencji twórczej i smakowej!!!
Przepis bierze udział w akcji:
Bardzo smakowicie wyglądają kanapeczki, ciekawa jestem smaku Waszych przetworów :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten morelowy dodatek w paście z makreli, musi być pycha :)
OdpowiedzUsuń